Rusų kalbos kursai 
Sveiki atvykę į rusų kalbos kursus!
Norite išmokti rusų kalbą, nes ši kalba Jums bus reikalinga darbui, mokslui ar šiaip savo malonumui?
Norite, kad bendravimas rusų kalba Jums nebekeltų streso? 
Tada rusų kalbos kursai „Mokslo namuose“ kaip tik Jums!
Stengiamės prisitaikyti prie besimokančiųjų poreikių,visada atsižvelgiame į Jūsų pasiūlymus ir pastabas. 
Dėstytojus parenkame atsižvelgdami į jų profesionalumą,sugebėjimą taikyti pažangias mokymo metodikas, 
Savo mokykloje siūlome draugišką ir šiltą amosferą jaukiose mūsų klasėse. Užsiėmimų metu vaišiname kava ir arbata. Paskaitos vyksta nedidelėmis grupėmis. 

Kursai vyksta pačiame Vilniaus centre, šalia centrinės universalinės parduotuvės, Konstitucijos pr. 12-302, 6 įėjimas.
Pabaigus kursus išduodame kursų baigimo PAŽYMĖJIMUS.
 
Rusų virtuvė – viena unikaliausių pasaulio virtuvių, kuri išlaikė savo istoriją ir tradicijas. Jau senosios Rusios laikais labiausiai čia paplito ruginė duona, kuri tapo vienu svarbiausiu maisto šaltiniu.
XIX amžiuje Rusiją pasiekė bulvės, kurios tapo vienu svarbiausiu virtuvės produktu, galinčiu pakeisti ruginę duoną. Pasak specialistų, XIX amžiuje galutinai susiformavo rusiškoji virtuvė.
 
Populiariausi rusų šaltieji patiekalai

Rusijoje yra labai populiarios virtų daržovių salotos. Ko gero, pačios žinomiausios šios šalies salotos - „Olivje“ ir „Vinegret“ .

Šaltiena, kiaulienos vyniotinis (Рулет из свинины) yra populiarūs rusų virtuvės patiekalai.

Iš mėsos subproduktų gaminami valgiai iš kepenų, liežuvių su prieskoniais (lauro lapelių, svogūnų, česnakų, krienų, garstyčių).

 

Sriuba – rusiškos virtuvės akcentas

Gausus sriubų pasirinkimas yra vienas rusiškos virtuvės ypatumų ir pasididžiavimų. Rusai labai mėgsta pirmuosius patiekalus – įvairių skonių ir aromato sriubas, kurių pagrindas – virta mėsa, žuvys, grybai ir virtos daržovės, pienas, giros, sūrymai. Čia gaminamos šaltos sriubos, kurių pačios garsiausios – „okroška“ ir „tiurja“. „Okroška“ – tai giros pagrindu gaminama sriuba, primenanti šaltibarščius. Kita šalta rusų sriuba – minėta „tiurja“ (duonos sriuba). Iš karštų sriubų garsiausios yra „šči“ (kopūstų sriuba), „ucha“ (žuvienė), barščiai (burokėlių sriuba), „rasolnikai“ (raugintų agurkų sriuba), „solianka“ (šiupininė). Visos sriubos Rusijoje dažniausiai paskaninamos grietine.

 

Žinomiausi rusų karštieji patiekalai

Mėsa rusiškoje virtuvėje naudojama labai plačiai. Jekaterinos II valdymo metais (XVIII a. II pusė) rusų kulinarijai didelę įtaką padarė vokiečių, austrų ir prancūzų virtuvės. Dauguma Vakaruose vertinama rusų kulinarijos šedevrų paprastai priklauso XVIII-XIX a. prancūzų-rusų virtuvei ir apima tokius patiekalus kaip Veal Orloff, Sharlotka (Charlotte Russe), Beef Stroganoff.

Svarbus mėsos patiekalas yra šašlykas, kuris į plačiąsias Rusijos gelmes atkeliavo iš Kaukazo virtuvės.

Įdaryti kvietinės tešlos gaminiai taip pat neatsiejami nuo rusiškos virtuvės. Šie patiekalai yra perimti iš totorių ir kitų Azijos tautų. Patys garsiausi įdaryti tešlos gaminiai yra koldūnai („pelmeni“), virtiniai („vareniki“). Koldūnai yra kilę iš Sibiro, vėliau paplitę visoje Rusijoje. Dažniausiai koldūnai gaminami su mėsos įdaru, rečiau – grybų. Tikrieji sibirietiški koldūnai gaminami su lokio mėsa. Tiesa, tokių paragauti ne kiekvienam lemta.

Kas nežino garsiųjų rusiškų pyragėlių („pirožki“). Tai įdaryti kopūstais, mėsa, varške mielinės tešlos kepiniai.

Rusiška virtuvė taip pat garsėja įvairiais blynais. Šis patiekalas yra bene seniausias ir turintis gilias tradicijas. Tradiciniai rusiški blynai („блины“) būdavo iš mielinės tešlos ir kepami kaip dideli papločiai krosnyje. Keptuvėje kepami dideli ir ploni lietiniai yra vadinami „blinčikais“ („блинчики“), o maži riebaluose kepti blynai vadinami „oladji“ („оладьи“).

Nuo seno Rusijoje pagrindiniai maisto produktai – grūdai ir kruopos, todėl rusų virtuvėje yra platus įvairių kruopų patiekalų asortimentas: košės, apkepai. Sugebama kruopų patiekalus derinti su vaisiais, pienu, kiaušiniais, žuvimi, kepenimis, varške.

Karštieji patiekalai dažniausiai valgomi su garnyru – virtomis daržovėmis, košėmis, bulvėmis. Apetitą sužadina įvairūs padažai ir kiti prieskoniai – grietinė, krienai, garstyčios ir pan. Labai svarbus patiekalų elementas yra raugintos, sūdytos daržovės: rauginti agurkai, kopūstai, grybai.

 

Saldieji patiekalai ir tradiciniai gėrimai

Kalbant apie saldžiuosius patiekalus, tai rusų virtuvei būdinga didelė kepinių įvairovė: kepami pyragai ir pyragėliai, riestainiai, sausainiai, ragaišiai, meduoliai, batonai, duona su medumi ir aguonomis ir kiti tešlainiai, taip pat spurgos, žagarėliai.

Rusiškas stalas neįsivaizduojamas be spanguolių kisieliaus ir kompoto. Kisielius yra vaisių ar uogų gėrimas sutirštintas krakmolu. Morsas yra tradicinis vaisių ir uogų nuoviras.

Kaip bebūtų gaila, rusų virtuvei būdingi specifiniai gėrimai, kurių dalis šiuo metu jau išnykę. Karštas medaus gėrimas „sbiten“ („сбитень“) XIX-ame amžiuje buvo bepradedąs nykti, tačiau dabar Rusijoje išgyvena pakilimą.

Visi puikiai pažįsta rusų girą („квас“), kuri gaminama iš juodos duonos ir kitų ingredientų.

Alkoholiniai gėrimai Rusijoje taip pat labai populiarūs. Seniausias žinomas alkoholinis gėrimas yra midus („мёд“), šiuo metu beveik išnykęs. Nacionalinis rusų gėrimas – gerai žinoma degtinė. Tačiau specialistai nesutaria dėl jos atsiradimo vietos.

Rusijoje daug dėmesio skiriama arbatos gėrimo ceremonijai. Kaip bebūtų keista, tačiau arbata nacionalinėje rusų virtuvėje nukonkuravo kai kuriuos vietinius gėrimus. Galima teigti, kad arbata rusams kaip atskira kultūros terpė, kurioje naudojami specifiniai indai, pavyzdžiui, virdulys („samovar“). Arbata geriama saldinta, kartais į ją dedama uogienė. Neretai rusai šį gėrimą pila į lėkštelę ir siurbčioja iš jos.

Parengė Tamara P.